perjantai 11. maaliskuuta 2011

Eriarvoistumistrendi käännettävä


Blogivieraani on joensuulainen freelance-toimittaja Topi Linjama. Hän kirjoittaa perustulosta keinona tuloerojen kaventamisessa ja eriarvoisuuden pysäyttämisessä. Linjama on koulutukseltaan filosofian maisteri.





Talousnobelisti Paul Krugman on kuvaillut eriarvoistumista viime vuosikymmenten megatrendiksi. Suomessa tuloerot eivät ole niin suuria kuin anglosaksissa maissa, mutta ne kasvavat nopeammin kuin muualla.

Markkinatalous vaatii tuloeroja, mutta ei ole sanottua, kuinka suuria tuloerojen tulee olla. Talouskasvu oli nopeaa esimerkiksi 70-80-luvun hyvinvointi-Suomessa. Tuloerojen kasvu ja sosiaalinen eriarvoistuminen on eettinen ongelma, jonka sivuuttamalla se voi muuttua ongelmaksi yhteiskuntarauhalle.

Eriarvoistuminen on pitkälti seurausta poliittisista päätöksistä. Rikkainta kymmenystä on suosittu erilaisin veroratkaisuin, köyhintä kansanosaa taas on pidetty köyhänä erilaisin tulo- ja kannustinloukuin. Sen päälle nöyryytystä ja syyllisyyttä siitä, että täytyy pyytää yhteiskunnalta rahaa.

Myönteistä on se, että jos politiikalla saadaan aikaan eriarvoistumista, sillä saadaan niin haluttaessa aikaan myös tasa-arvoistumista. Vihreiden perustulo on vaihtoehto, jolla olisi monia etuja nykyjärjestelmään nähden. Ainoana puolueena sillä on tarjota raskaan sarjan sosiaalipoliittinen työkalu, jolla eriarvoistumiseen voidaan kunnolla puuttua.

Perustulo poistaisi tuloloukkoja ja kannustaisi työntekoon. Jos pienituloinen nykyisin tekee enemmän töitä ja saa lisäansioita, hänen tukiaan tarkistetaan ja pahimmassa tapauksessa tulot laskevat. Perustulomallissa tienatut eurot tuntuisivat euroina kukkarossa.

Perustulon avulla köyhyyden kierre olisi katkaistavissa. Sen avulla pienituloinenkin voisi suunnitella elämäänsä hieman kuukautta pidemmälle. Nyt esimerkiksi sosiaalituen varassa sitkuttelevalla ei käytännössä ole keinoja rahan säästämiseen ja suunnitelmalliseen elämään.

Perustulossa on ehkä parasta se, ettei se syyllistä vähätuloista. Itse en mitenkään käsitä, mitä tai ketä nykyinen syyllistävä luukulta luukulle pompottelu palvelee.

Oikeudenmukaisuuden ja elämänhallinnan tunne vaikuttavat molemmat ihmisen kokemukseen siitä, kuinka onnellinen hän on. Perustulo lisäisi molempia.

Vihreästä talouskasvusta en innostu, mutta perustulo on sen verran vakuuttava, että äänestän Vihreiden listaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti